Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Scripta manent / Γράφει ο Παναγιώτης Χριστάκης

Το Γεράκι είναι ένα ιστορικό μέρος,καθώς έχει σημάδια απο τη Νεολιθική εποχή της 4ης χιλιετίας π.Χ,την εποχή του Χαλκού την εποχή του Βυζαντίου και τέλος απο την Επανάσταση του 1821.

Αυτός ήταν ένας απο τους λόγους που με ώθησε να σπουδάσω στην Αρχαιολογία.Και πως να μην με ωθήσει,όχι μόνο εμένα αλλα και πολλούς αρχαιολόγους να ασχοληθούν με αυτό τον τόπο όταν έχει ένα εντυπωσιακό κάστρο,που ανήκε στο δεσποτάτο του Μυστρά. Επίσης,οι Βυζαντινές εκκλησίες αλλά και η Ακρόπολη της Μυκηναϊκής πόλης των Γερονθρών μας μαρτυρούν οτι εδω υπήρχε ένας μεγάλος πολιτισμός.
Σήμερα,ασχολείται μια ομάδα αρχαιολόγων στο Κάστρο η οποία έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά.Θα ήθελα να επισημάνω οτι είχαν γίνει αξιόλογες ανασκαφές την δεκαετία του '90,κυρίως στην Ακρόπολη του χωριού,με κύριο στόχο την ανακάλυψη δύο ναών που υπήρχαν και ήταν αφιερωμένοι στους θεούς Άρη και Απόλλωνα. Οι ναοί αυτοί δεν βρέθηκαν αλλά στην ίδια περιοχή βρέθηκαν τάφοι,θραύσματα αγαλμάτων,επιγραφές και κιονόκρανο απο κολώνα αρχάιου ναού.


Από τον οδηγό - κατάλογο της έκθεσης με τίτλο ''Γεράκι - Έκθεση μιας ανασκαφής'', που οργάνωσε το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την άδεια και τη συνεργασία της Ε΄Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας και Αρκαδίας  το 2006
Οι ανασκαφές έχουν σταματήσει αλλά θα ήταν πολύ σημαντικό να ξαναρχίσουν με την βοήθεια της Κυβέρνησης καθώς οι ανασκαφές εκεί δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες (π.χ το βιβλίο του Παυσανία).Τέλος,είναι καιρός η κοινωνία να αναστηθεί σε όλες τις πτυχές της όπως ήταν στην αρχαία εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου