Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αλκυόνη Παπαδάκη ''Σ΄ένα γύρισμα της ζωής''



Γράφει η Χρυσούλα Σταματοπούλου,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας Γερακίου

Σε όμορφο κλίμα απολαύσαμε την παρέα και τη συζήτηση για το δεύτερο βιβλίο της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας Γερακίου, που έγινε στο σπίτι της συντονίστριας της Λέσχης Μαίρης Αποστολοπούλου. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε για το βιβλίο ‘’Σ΄ένα γύρισμα της ζωής’’ της Αλκυόνης Παπαδάκη.

Η υπόθεση του βιβλίου: Σ΄ ένα χωριό της Κρήτης γεννιέται ένα παιδί, καρπός βιασμού. Η μητέρα, η Συρμαλιω, αναγκάζεται να παντρευτεί ένα χωρικό για να μην ατιμαστεί η οικογένεια. Το παιδί ο Νικηφόρος Χερουβείμ είναι άριστος μαθητής που αγαπά την μητέρα του και μισεί τον πάτερα του. Την μέρα του θανάτου του πάτερα του μαθαίνει την αλήθεια για την γέννηση του και σχεδόν το γιορτάζει μαζί με την θεια του. Σπουδάζει και κάνει λαμπρή καριέρα απόκτα πλούτη, καλή θέση στην δουλειά του και παντρεύεται μια κοπέλα καλής οικογένειας. Για να αποκτήσει περιουσία πάτα επί πτωμάτων . Μπλέκεται όσο πιο βαθιά γίνεται σε διάφορα κυκλώματα τοκογλυφία, πλειστηριασμούς μέχρι σε παράνομη μετανάστευση σε αλλοδαπούς. Η οικογένειά του είναι διαλυμένη, η γυναίκα του και τα παιδιά του τραβάνε το δρόμο τους, ενώ η μάνα του παραμελημένη, ζει μόνη της στο χωριό με την ψευδαίσθηση της οικογένειας του γιου της.
Ο θάνατος του κουμπάρου του από οικονομική πίεση, που τον προκάλεσε ο ίδιος ο Νικηφόρος, τον ταρακούνησε αρκετά και τότε είδε τη ζωή με άλλο μάτι. Γύρισε στο χωριό του όπου πρόλαβε να κλείσει τα μάτια της μάνας του. Εκεί βοηθά το χωριό του για να ησυχάσει τη συνείδησή του που τον καταδιώκει. Σε μια βόλτα στο βουνό συναντά την Ελένη, μια γυναίκα χαμένη… κι αυτή στα δικά της προβλήματα. Αναπτύσσεται μια φιλία που εξελίσσεται σε αγάπη και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί.
Η Αλκυόνη με το βιβλίο της αυτό δίνει ένα μήνυμα για την εποχή που ζούμε στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες ζήσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα (με δάνεια, με ψέματα) και προσγειωθήκαμε άσχημα… Αλλά έρχεται η άνοιξη, ‘’Το γύρισμα της ζωής’’, και περιμένουμε την αλλαγή, την ελπίδα και τις καλύτερες μέρες.
Όλα τα πρόσωπα του βιβλίου έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.
‘’Στη σωστική λέμβο της ψυχή παίρνουμε αγάπη, αλληλεγγύη, αγώνα, ελπίδα και πίστη’’.
Δεν θα ξεχάσω ένα απόσπασμα του βιβλίου: ‘’Τι κρατά την ψυχή σου κλειστή; Δώσε μια κλωτσιά στην πόρτα της’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου