Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» - Η πρώτη μας εμπειρία!

                                                                                           Γράφει η Ευγενία Δ. Λάμπρου,
                                                                                                 Μαθήτρια της ΣΤ΄τάξης του                                                                                                                     Δημοτικού Σχολείου Γερακίου

Το βιβλίο ο «Μικρός Πρίγκιπας» είναι γραμμένο από τον Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Αυτό είναι και το πρώτο βιβλίο της Μαθητικής Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Γερακίου, που μας εισήγαγε στο μαγικό κόσμο των βιβλίων.
            Πρωταγωνιστές του παραμυθιού είναι ένας πιλότος ( ο αφηγητής ) και ο Μικρός Πρίγκιπας. Ο πιλότος προσγειώνεται στην έρημο της Σαχάρας γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Εκεί συναντά το Μικρό Πρίγκιπα, ένα παιδί φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη στον οποίο χωράει μόνο ο ίδιος. Ο Μικρός Πρίγκιπας επισκέπτεται πολλούς πλανήτες και γνωρίζει καινούρια και συμβολικά πρόσωπα: έναν Βασιλιά, ένα Ματαιόδοξο, έναν Επιχειρηματία, έναν Μεθύστακα και ένα Γεωγράφο που του προτείνει να επισκεφθεί τη Γη γιατί είναι ο ωραιότερος πλανήτης. Αυτό και κάνει… Στη Γη λοιπόν συναντά τον Πιλότο και χτίζεται  μεταξύ τους μια δυνατή σχέση φιλίας βασισμένη στην αγάπη και την ειλικρίνεια.
            Σε όλο το  βιβλίο ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα  σε πρώτο πρόσωπο βάζοντας τον αναγνώστη μέσα στην πλοκή, προσφέροντάς μας μια αφήγηση ζωντανή και πλούσια σε εικόνες. Επίσης, δεν αφηγείται τα γεγονότα με χρονολογική σειρά αλλά κάνει συνεχώς αναδρομές κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Επιπλέον, τα γεγονότα παρουσιάζονται άλλοτε μέσα από τα μάτια του αφηγητή και άλλοτε μέσα από τα μάτια των ηρώων  και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την ιστορία από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τέλος, η γλώσσα της αφήγησης είναι απλή και κατανοητή, χρησιμοποιούνται όμως πολλά επίθετα και προσωποποιήσεις και αυτό μας βοήθησε να φτιάξουμε χιλιάδες εικόνες.
            Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα μας ταξίδεψε σ’ έναν κόσμο παράξενο και διαφορετικό όπου όλα μπορούν να συμβούν. Μας δίδαξε την πραγματική έννοια της ζωής και μας μετέφερε αξίες  πάνω στις οποίες πρέπει να χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Μας δίδαξε ακόμη πως καμιά φορά τα παιδιά έχουν περισσότερο δίκιο από τους μεγάλους και δεν θα ήταν κακό κάπου κάπου οι μεγάλοι να γίνονται ξανά παιδιά. Ήταν ένα βιβλίο που μας συγκίνησε και μας έδωσε μαθήματα αγάπης και φιλίας και μας ώθησε να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τους φίλους μας και τους μεγάλους…
Σ’ ευχαριστούμε Μικρέ Πρίγκιπα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου