Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Κύματα του Βοσπόρου

          

Γράφει η Μάγδα Δάνα,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας


Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Γερακίου  
 το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη Γερακίου όπου συζητήθηκε το βιβλίο της Μαίρης Μαγουλά «Κύματα σου Βοσπόρου».
Το βιβλίο κέρδισε το ενδιαφέρον όλων των μελών της Λέσχης που το διάβασε ευχαρίστα,ταξίδεψε με τους ήρωες στο Πέρα, στο Γάλατα, στην Πρίγκηπο, στο Γυλί… 

Το Γεράκι τίμησε με την παρουσία της η συγγραφέας του βιβλίου κ. Μαίρη Μαγούλα όπου συνάντησε τα μέλη της Λέσχης και το κοινό, στο χώρο της Βιβλιοθήκης παρουσίασε το βιβλίο και μίλησε για όλους τους ήρωες του, τα αληθινά στοιχεία που παραθέτονται σε αυτό, για την καταγωγή της από την Μ.Ασία, τις μνήμες της από την περιοχή του Γαλατά. Συζήτησε με όλους, δέχτηκε ερωτήσεις και κατάκτησε τις καρδιές όλων όσοι παραβρεθήκαν στην συνάντηση με την απλότητα, την ευγένεια και το ήθος της.
Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που μυρίζει νοσταλγία, έντονες συγκινήσεις από την ορφάνια είτε αυτήν από την πατρική οικογένεια είτε αυτήν της πατρίδας. Παράλληλες ιστορίες που διαδραματίζονται γύρω από τα νερά του Βόσπορου, στα παράλια της Μ. Ασίας, το ιστορικό Πέρα 1926-1964 όπου υπάρχει ευμάρεια οικονομική, πολιτιστική και η ζωή των ηρώων ακολουθεί τα κύματα του Βοσπόρου για να καταλήξουν στην ανταλλαγή των πληθυσμών το 1964. 
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη: εκεί συναντάμε την Ευρυδίκη που φέρνει στον κόσμο το εξώγαμο αγόρι της, τον Ευάγγελο και κάνει αγώνα ζωής για του προσφέρει ένα όνομα και οικογένεια, ξεχνώντας να ζήσει η ίδια. Ο Ευάγγελος γεμάτος θέληση για ζωή θα ξεπεράσει τα εμπόδια με τον ενθουσιασμό της ηλικίας του και θα καταφέρει να κατακτήσει μια θέση στην κοινωνία, να κάνει την δική του οικογένεια και να συνεχίσει το μόνο βηματισμό που γνωρίζει η ζωή: προς τα εμπρός. Παράλληλα ο Παναγιώτης Στουπάκης ορφανός από μητέρα, μεγαλώνει μαζί με τον πατέρα του και τον θείο του. Πάντα αναζήτα την μητέρα του για να συμπληρώσει τα κομμάτια της ζωής του και στο τέλος καταφέρνει και την βρίσκει. Μαζί τους συμπορεύονται η Ντενίζ, η Ελεονόρα, που είναι ορφανή από μητέρα και καθηλωμένη στην αναπηρική καρέκλα στο εξοχικό στο Γυλί, την δασκάλα Ευγενία, την μοδίστρα Βασιλική και τον μικρό ορφανό Ρωμανό.
Ζωές που εκτυλίσσονται γύρω από το Βόσπορο γεμάτες χάρες, λύπες και έντονη νοσταλγία…














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου