Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Μαρλένα Πολιτοπούλου, «Η Πηνελόπη των τρένων»

Γράφει η Πόπη Σταθάκη,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας

Ελληνικό νουάρ από τη Μαρλένα Πολιτοπούλου ήταν η επιλογή της λέσχης για τον μήνα Ιανουάριο και αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως επίκαιρο το βιβλίο της επιτυχημένης συγγραφέως, με τίτλο «Η Πηνελόπη των τρένων».
Πρόκειται για το 2ο κατά σειρά βιβλίο με ήρωα τον Παύλο Γεωργούλα, αρχιτέκτονα και σκιτσογράφο της αστυνομίας, γιο του τέως διοικητή Ασφαλείας Αθηνών, ο οποίος άφησε στο γιο του το αρχείο του με μια σειρά από ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Μία από αυτές περιέχεται σε έναν φάκελο με την ένδειξη «Η Πηνελόπη των τρένων», που αφορά ένα φόνο στο σταθμό του Μονάχου το ΄65, τη μέρα που φθάνει εκεί ο Καζαντζίδης για μια σειρά από συναυλίες και οι Έλληνες τον υποδέχονται σαν αρχηγό του ελληνικού κράτους. Σε μια γωνιά του σταθμού βρίσκεται νεκρός ένας έλληνας εργάτης, με ένα παραδοσιακό ελληνικό υφαντό τυλιγμένο γύρω από το λαιμό του, το οποίο μυστηριωδώς εξαφανίζεται. Το όνομά του: Στρατής Κοκκινίδης. Ανοίγοντας το φάκελο του πατέρα του ο Παύλος Γεωργούλας, με επιμονή και αποφασιστικότητα ξεκινάει ένα ταξίδι στα χρόνια της Κατοχής και μπαίνει στον κόσμο της ξενιτειάς, με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια του αξέχαστου Στέλιου Καζαντζίδη. Ένα ταξίδι πλούσιο σε εικόνες και αρώματα Ελλάδας αλλά και γεμάτο εκπλήξεις, στο οποίο τον συνοδεύει ο αστυνόμος Περικλής Γιατζόγλου.
Πρόκειται για ένα καλοδομημένο νουάρ βιβλίο με εξαιρετική πλοκή και σασπένς, που μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα, και ταυτόχρονα μας δίδαξε πολλά για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της εποχής. Σε αυτή την άποψη κατέληξαν τα μέλη της λέσχης, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Η γνωστή δημοσιογράφος και επιτυχημένη συγγραφέας βρέθηκε στη Βιβλιοθήκη μας σε μια ανοικτή εκδήλωση το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και μοιράστηκε με το κοινό, με μια ιδιαίτερη συγκίνηση, την αγάπη της για τους ξενιτεμένους ανθρώπους. Μίλησε για την έρευνα που προηγείται της συγγραφής για να είναι το βιβλίο αυθεντικό, για τα προσωπικά κίνητρα που την ώθησαν σε αυτή την ιστορία, για το λαϊκό τραγούδι, αλλά και για τη σχέση της με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Όπως μας είπε το αστυνομικό μυθιστόρημα σου επιτρέπει να ασχοληθείς με τα πιο ακραία πάθη των ανθρώπων, χωρίς να κινδυνεύει να γίνει μελό. Τέλος, η σχέση της με τη γραφή και τη δημοσιογραφία είναι μαθησιακή, μαθαίνει η ίδια και θέλει να μαθαίνουν και οι άλλοι από τα βιβλία της. Εμείς πάντως απολαύσαμε μία ευφάνταστη και πρωτότυπη αστυνομική υπόθεση και μάθαμε πολλά για την εποχή. Επίσης παρασυρθήκαμε από την ειλικρίνεια και την απλότητα της συγγραφέως και αναμειχθήκαμε συναισθηματικά στην παρουσίαση της. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία της και ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την ανάγνωση της τριλογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου