Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Πασχαλία Τραυλού, «Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ»

Γράφει η Πόπη Σταθάκη,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας


Το νέο μυθιστόρημα της πολύ επιτυχημένης συγγραφέως, Πασχαλίας Τραυλού, με τίτλο «Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ» είναι το 14ο κατά σειρά βιβλίο που διάβασε η λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης Γερακίου. Πρόκειται για μία συγγραφέα με δυνατή πένα και βαθιά γνώση της ψυχολογίας. 
«Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ» είναι ένα συναρπαστικό δικαστικό θρίλερ και παράλληλα ένα ψυχογράφημα της κοινωνίας και του ρόλου της μάνας, καθώς η συγγραφέας αποφάσισε να αναμετρηθεί συγγραφικά με ένα θέμα τόσο επώδυνο, όπως η παιδοκτονία από την ίδια την μητέρα, θέμα ταμπού για κάθε κοινωνία και σε όλες τις εποχές. Είναι μία σύγχρονη προσέγγιση του γνωστού μύθου του Ευριπίδη, τον οποίο η συγγραφέας επεκτείνει παρουσιάζοντας τη δίκη της παιδοκτόνου.
Το μυθιστόρημα ξεκινά με την ηρωίδα Αιμιλία Στρατάκη στην αίθουσα του δικαστηρίου κατηγορούμενη για τον φόνο των παιδιών της, τον οποίο ομολόγησε η ίδια, χωρίς να εξηγεί τους λόγους και δίχως διάθεση υπεράσπισης του εαυτού της. Καθώς όλη η κοινωνία είναι απέναντί της, μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην αίθουσα προσπαθούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να καταλάβουν τι οδήγησε τη γυναίκα σε αυτή την πράξη. Ο δικηγόρος της Μίνωας, βρίσκεται παγιδευμένος ψυχολογικά ανάμεσα στην αγάπη για τη σύζυγό του και το πάθος του για ερωμένη του. Ο ψυχολόγος Νικήτας που τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του και υποφέρει ψυχικά, από τον οποίο ο δικηγόρος ζητάει βοήθεια ώστε να διαγνώσει τη Στρατάκη ως ψυχικά διαταραγμένη  και να του δώσει έτσι ένα όπλο υπεράσπισης. Ο ζωγράφος Αλέξανδρος που θέλει να την απεικονίσει στη διάρκεια της δίκης, έχοντας κι εκείνος τα δικά του προσωπικά προβλήματα με τον Ανέστη με τον οποίο συνδέεται. Και τέλος, η συγγραφέας Έλλη που, έχοντας μόλις βγει από έναν συναισθηματικό κυκεώνα, αναζητά στην υπόθεση το ερέθισμα που θα ενεργοποιήσει και πάλι την έμπνευσή της για να γράψει. Καθώς οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι ερευνούν την ζωή της Στρατάκη και επιχειρώντας να βρουν την άκρη του νήματος, θα συναντήσουν ένα πρόσωπο πολύ σημαντικό για την υπόθεση, την  μητέρα της ηρωίδας που ήρθε από την επαρχία για τη δίκη. Αυτή η γυναίκα κρατάει και το κλειδί που ανοίγει την πόρτα του μυστηρίου και ρίχνει φως στην ανθρώπινη ψυχή και την ανθρώπινη ανάγκη για αγάπη, που η έλλειψή της οδηγεί σε σκοτεινά και αδιάβατα μονοπάτια. Ο καθένας ξεχωριστά και μέσα από ανατρεπτικές αλήθειες, θαμμένα μυστικά και σκοτεινούς έρωτες θα φτάσει στη λύση του μυστηρίου και την κάθαρση, όπως το αρχαίο δράμα. Συνδετικός τους κρίκος ο ρόλος της μάνας του καθενός και η σχέση τους με την ηρωίδα.
Η συνάντηση της λέσχης πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της συντάκτριας αυτού του άρθρου την Τρίτη 16 Ιουνίου και τα μέλη της πέρασαν ώρες δημιουργικής συζήτησης και αναζήτησης αγκαλιά με το συναρπαστικό βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού. Ένα καταπληκτικό μυθοστόρημα που κατά γενική ομολογία σε καθηλώνει με τις συνεχείς εναλλαγές προσώπων, τις ανατροπές και τις αποκαλύψεις και σε οδηγεί στο συναρπαστικό φινάλε μιας ιστορίας που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει. Ταυτιστήκαμε με τους ήρωες, βουτήξαμε στην ζωή τους και εμβαθύναμε στην ψυχή τους, σαν ψυχολόγοι κι εμείς και καταλήξαμε ότι πίσω από κάθε έγκλημα,όσο απεχθές κι αν είναι, δεν υπάρχουν μόνο θύτες αλλά και θύματα.

Η συνάντηση με την αγαπημένη συγγραφέα μάς χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς παρουσίασε το βιβλίο της σε μια ανοιχτή εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακίου το Σάββατο 20 Ιουνίου και μίλησε για όλα. Η Πασχαλία τραυλού μας παρουσίασε τους ήρωες, την ιστορία, τους λόγους που την οδήγησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και τους στόχους που επιθυμεί να πετύχει για τον αναγνώστη που το διαβάζει. Μια φιλοσοφημένη και μεστή ανάλυση εντυπωσίασε το κοινό που την παρακολούθησε και ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου της, αλλά και της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, από την οποία εμπνεύστηκε, ακόμα και όσους δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο της. Θαυμάσια γλώσσα από μια εξαίρετη χειριστή του λόγου με την ικανότητα να εξηγεί το πιο σύνθετο με τον πιο απλό τρόπο. Την ευχαριστούμε από καρδιάς και ανυπομονούμε να την συναντήσουμε ξανά με ένα καινούριο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου