Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Scripta manent/ Γράφει η Αργυρούλα Μουρτζίκου

Οι γερακίτες μπορούν να γίνουν πλουσιότεροι!!
Κατά παράδοση, το χωριό μας, όντας στους πρόποδες του Πάρνωνα, αντιμετώπιζε δριμείς χειμώνες με δυνατούς αέρηδες. Οι κάτοικοι με σκοπό να ζεσταθούν κατέφευγαν κυρίως στη χρήση των καυσόξυλων, πηγή ενέργειας που εντάσσεται στη κατηγορία της βιομάζας και θεωρείται ανανεώσιμη, εφόσον δύναται να αναπληρωθεί την επόμενη κιόλας χρονιά. Αργότερα, ο περισσότερος πληθυσμός του Γερακίου στράφηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, είτε με τη σόμπα πετρελαίου είτε μεταγενέστερα με τα καλοριφέρ. Ο τρόπος αυτός είναι και ο πλέον δαπανηρός, μολύνοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.
Προσφάτως, στον λακωνικό κάμπο και κατ’επέκταση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού μας, έκαναν την εμφάνιση τους τα φωτοβολταϊκά.


 
Ο ήλιος είναι η πηγή ενέργειας που εκμεταλλεύονται και, για σκεφτείτε το, είναι άφθονη, ανανεώσιμη και ανέξοδη! Σπαταλείται καθημερινά, ενώ θα μπορούσε να ζεσταίνει τα γερακίτικα σπίτια και ίσως μελλοντικά να γεμίζει και τις τσέπες των συγχωριανών μας.


Η μόδα των φωτοβολ-ταϊκών φαίνεται να εγκαθι-δρύεται χάρη στην εκ του μηδενός παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ηλεκ-τρικής ενέργειας. Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπουν ένα 5-19% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά, και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν χαμηλότερη απόδοση είναι όμως φθηνότερα. Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών, του διαθέσιμου χώρου ή ακόμα και της οικονομικής ευχέρειας του χρήστη.
Η έξαρση της χρήσης των φωτοβολταϊκών είναι κατά κόρον φαινόμενο των χωραφιών, ενώ δειλά δειλά φαίνεται να κάνει την εμφάνιση της και στα σπίτια.

Ειδικά αυτή την εποχή που πολλοί ασχολούνται με την ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, η ύπαρξη μιας κεραμοσκεπής θεωρείται ιδανική για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και δεν αργεί η ημέρα όπου η ενσωμάτωση τους στις κεραμοσκεπές των σπιτιών θα είναι συνήθης εικόνα και στο δικό μας χωριό. Με άλλα λόγια, ο καθένας μας θα μπορεί να επιλέγει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων στη δική του στέγη.


Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Ανεξάρτητα από το δίκτυο της ΔΕΗ ή σε συνεργασία μ’ αυτό. Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί λοιπόν ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου, ακόμα και απομονωμένου, όπως είναι ορισμένες κατοικίες βοσκών. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας. Εναλλακτικά, ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ, το λεγόμενο διασυνδεδεμένο σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, καταναλώνει κανείς ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν επαρκεί, π.χ. όταν έχει συννεφιά ή κατά την διάρκεια της νύχτας και δίνει ενέργεια στο δίκτυο όταν η παραγωγή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του, π.χ. τις ηλιόλουστες ημέρες ή όταν λείπει κανείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εφεδρείας (δηλαδή ως συστήματα αδιάλειπτης παροχής – UPS). Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα είναι μεν διασυνδεδεμένο με τη ΔΕΗ, αλλά διαθέτει και μπαταρίες (συν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά) για να αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και για όσο διαρκεί αυτή. Το τελευταίο αποτελεί συχνό φαινόμενο στην επαρχία, και είναι μια επιλογή που θα «λύσει» πραγματικά τα χέρια των κατοίκων του Γερακίου.
Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό ισχύος 1 κιλοβάτ (kW) παράγει κατά μέσο όρο 1.200 - 1.500 κιλοβατώρες το χρόνο (ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής) και αποτρέπει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την έκλυση 1.450 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους! Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται:
- μηδενική ρύπανση και αθόρυβη λειτουργία
- αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
- απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
- δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες και  ελάχιστη συντήρηση
Εν κατακλείδι, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν τη λύση του μέλλοντος! Ιδιαίτερα στο Γεράκι, η ιδιοκατανάλωση θα βοηθήσει στην αποδέσμευση από το δίκτυο της ΔΕΗ και ο καλός καιρός, σύμμαχος του χωριού μας τρεις στις τέσσερις ημέρες του έτους, θα αυξήσει τα οικονομικά οφέλη όλων και εν συνεχεία την ευημερία του τόπου μας!
 
Αργυρούλα Μουρτζίκου,
                                                                                                                                     Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου