Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας: Συναντήσεις Μαρτίου



Γράφει η Μαρία Αργυρίου,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας Γερακίου

Για την συνάντηση του Μάρτη η Λέσχη Ανάγνωσης επέλεξε να διαβάσει το τελευταίο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου με τίτλο "Ένοχες Ζωές". Το εν λόγω βιβλίο απηχεί πολλά επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τον ελληνικό λαό, δίνοντας έμφαση στην ζωή ενός δικαστή, ο οποίος είχε υιοθετήσει την σκληράδα και την ωμότητα της ζωής του στα δικαστήρια.
Οι αντιρρήσεις του πατέρα του σχετικά με την απόφασή του για σπουδές καθώς και ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επέλεξε η γυναίκα του οδηγώντας στο διαζύγιο, επηρέασαν τον Παναγιώτη Γεωργόπουλο, ο οποίος φαίνεται να έχει διακόψει τις σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όμως το κλίμα αυτό ανατρέπει η γνωριμία του με μια κοπέλα, στην οποία η ζωή είχε φερθεί μέχρι στιγμής πολύ σκληρά. Τα προβλήματα της Μαριλένας πολλά, με αποτέλεσμα να δεχτεί την προσφορά που της έκανε ο δικαστής. Με τα φαντάσματα του παρελθόντος να την ακολουθούν έρχεται σε στενή επαφή μαζί του, ενώ εκείνος φαίνεται να αναθεωρεί και να βλέπει την ζωή διαφορετικά. Σε μια περίοδο εκδίκασης δυο σοβαρών υποθέσεων, και μετά το πέρας της πρώτης, ο δικαστής δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από το παρελθόν, η οποία εγείρει το ερώτημα: "Η ηθική ακεραιότητα του ατόμου μπορεί να κλονιστεί μπροστά στην υπόσχεση ενός καλύτερου αύριο και στα προστάγματα της καρδιάς;" Με γρήγορη πλοκή και ανατρεπτικές καταστάσεις, το μυθιστόρημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της λέσχης την Δευτέρα 10 Μαρτίου, στον δημοτικό ξενώνα, σε μια κλειστή συνάντηση. Στις 2 ώρες που διήρκησε η συζήτηση παρουσιάστηκαν διαφορετικές απόψεις από τα μέλη ενώ οι ερωτήσεις και οι απορίες δεν εξέλειψαν. 
Το Σάββατο 15 Μαρτίου, στον δημοτικό ξενώνα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με το συγγραφέα, παρουσία της λέσχης και όχι μόνο. "Πετούν γεράκια από τις φωλιές την τρομαγμένη μας ζωή να δουν εικόνα" ήταν τα πρώτα λόγια του συγγραφέα, μετά την προλόγιση της συζήτησης από την συντονίστρια της λέσχης Μαίρη Αποστολοπούλου, συνδέοντας έτσι τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με το τόπο τον οποίο επισκέφτηκε, αναφέροντας μάλιστα πως σκοπεύει να επιστρέψει. Στην συζήτηση που διήρκησε περίπου 3 ώρες, ο συγγραφέας έκανε μια σύντομη αναφορά στο ξεκίνημα της συγγραφικής του σταδιοδρομίας καθώς και στην αξία ανάγνωσης βιβλίων αλλά και στην ιδιαίτερη έρευνα που πραγματοποίησε για την συγγραφή του εν λόγω βιβλίου αλλά και των υπολοίπων. Με αφορμή τις ερωτήσεις της λέσχης, αναφέρθηκε στο μυθιστόρημα καθώς και σε εμπειρίες και βιώματα που απέκτησε εξαιτίας της ενασχόλησής του με την συγγραφή βιβλίων αλλά και εξαιτίας του επαγγέλματός του, κερδίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στον χώρο του αθλητισμού, και ιδίως του ποδοσφαίρου, μιας και ο συγγραφέας ασχολείται επαγγελματικά με την αθλητική δημοσιογραφία.
Ένα μυθιστόρημα που αντικατοπτρίζει την επικαιρότητα γι' αυτό και η συζήτηση με τον συγγραφέα ήταν ιδιαίτερα απολαυστική , με ανταλλαγές διαφορετικών απόψεων και ερμηνειών σε όσα εκτυλίσσονται στο βιβλίο. Μια συζήτηση ουσίας η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστους τους παρευρισκόμενους αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, πως ο κόσμος της λογοτεχνίας και του βιβλίου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για εποικοδομητικές συζητήσεις που συμβάλλουν στην απελευθέρωση του ανθρώπου από την ρουτίνα και την σκληρή πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου