Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Με πολλή όρεξη, η Λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας, διαβάζει το τέταρτο βιβλίο της….

Τα μέλη της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας ήδη διαβάζουν το βιβλίο «Οι πιο δυνατές», της συγγραφέως, σεναριογράφου και ηθοποιού Άννας Ανδριανού. Το βιβλίο θα συζητηθεί  την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 8 το βράδυ, στο σπίτι του μέλους της Λέσχης μας, κας Ευαγγελίας Κοντογεώργου. Πρόκειται για την 4η κατά σειρά συνάντηση της Λέσχης ανάγνωσης και επειδή το εν λόγω βιβλίο έχει αποτελέσει αντικείμενο θεατρικής διασκευής, υπάρχει η προοπτική να διοργανώσουμε και μία εκδρομή μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση.

      Ωστόσο, η κυρία Ανδριανού αναμένεται να μας επισκεφτεί λίγες μέρες μετά το Πάσχα για να συζητήσουμε μαζί της για το βιβλίο της. Η εκδήλωση θα  είναι ανοικτή για το κοινό.


 Για τη Λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας,
Μαίρη Αποστολοπούλου

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας: Συναντήσεις Μαρτίου



Γράφει η Μαρία Αργυρίου,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας Γερακίου

Για την συνάντηση του Μάρτη η Λέσχη Ανάγνωσης επέλεξε να διαβάσει το τελευταίο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου με τίτλο "Ένοχες Ζωές". Το εν λόγω βιβλίο απηχεί πολλά επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τον ελληνικό λαό, δίνοντας έμφαση στην ζωή ενός δικαστή, ο οποίος είχε υιοθετήσει την σκληράδα και την ωμότητα της ζωής του στα δικαστήρια.
Οι αντιρρήσεις του πατέρα του σχετικά με την απόφασή του για σπουδές καθώς και ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επέλεξε η γυναίκα του οδηγώντας στο διαζύγιο, επηρέασαν τον Παναγιώτη Γεωργόπουλο, ο οποίος φαίνεται να έχει διακόψει τις σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όμως το κλίμα αυτό ανατρέπει η γνωριμία του με μια κοπέλα, στην οποία η ζωή είχε φερθεί μέχρι στιγμής πολύ σκληρά. Τα προβλήματα της Μαριλένας πολλά, με αποτέλεσμα να δεχτεί την προσφορά που της έκανε ο δικαστής. Με τα φαντάσματα του παρελθόντος να την ακολουθούν έρχεται σε στενή επαφή μαζί του, ενώ εκείνος φαίνεται να αναθεωρεί και να βλέπει την ζωή διαφορετικά. Σε μια περίοδο εκδίκασης δυο σοβαρών υποθέσεων, και μετά το πέρας της πρώτης, ο δικαστής δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από το παρελθόν, η οποία εγείρει το ερώτημα: "Η ηθική ακεραιότητα του ατόμου μπορεί να κλονιστεί μπροστά στην υπόσχεση ενός καλύτερου αύριο και στα προστάγματα της καρδιάς;" Με γρήγορη πλοκή και ανατρεπτικές καταστάσεις, το μυθιστόρημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της λέσχης την Δευτέρα 10 Μαρτίου, στον δημοτικό ξενώνα, σε μια κλειστή συνάντηση. Στις 2 ώρες που διήρκησε η συζήτηση παρουσιάστηκαν διαφορετικές απόψεις από τα μέλη ενώ οι ερωτήσεις και οι απορίες δεν εξέλειψαν. 
Το Σάββατο 15 Μαρτίου, στον δημοτικό ξενώνα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με το συγγραφέα, παρουσία της λέσχης και όχι μόνο. "Πετούν γεράκια από τις φωλιές την τρομαγμένη μας ζωή να δουν εικόνα" ήταν τα πρώτα λόγια του συγγραφέα, μετά την προλόγιση της συζήτησης από την συντονίστρια της λέσχης Μαίρη Αποστολοπούλου, συνδέοντας έτσι τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με το τόπο τον οποίο επισκέφτηκε, αναφέροντας μάλιστα πως σκοπεύει να επιστρέψει. Στην συζήτηση που διήρκησε περίπου 3 ώρες, ο συγγραφέας έκανε μια σύντομη αναφορά στο ξεκίνημα της συγγραφικής του σταδιοδρομίας καθώς και στην αξία ανάγνωσης βιβλίων αλλά και στην ιδιαίτερη έρευνα που πραγματοποίησε για την συγγραφή του εν λόγω βιβλίου αλλά και των υπολοίπων. Με αφορμή τις ερωτήσεις της λέσχης, αναφέρθηκε στο μυθιστόρημα καθώς και σε εμπειρίες και βιώματα που απέκτησε εξαιτίας της ενασχόλησής του με την συγγραφή βιβλίων αλλά και εξαιτίας του επαγγέλματός του, κερδίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στον χώρο του αθλητισμού, και ιδίως του ποδοσφαίρου, μιας και ο συγγραφέας ασχολείται επαγγελματικά με την αθλητική δημοσιογραφία.
Ένα μυθιστόρημα που αντικατοπτρίζει την επικαιρότητα γι' αυτό και η συζήτηση με τον συγγραφέα ήταν ιδιαίτερα απολαυστική , με ανταλλαγές διαφορετικών απόψεων και ερμηνειών σε όσα εκτυλίσσονται στο βιβλίο. Μια συζήτηση ουσίας η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστους τους παρευρισκόμενους αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, πως ο κόσμος της λογοτεχνίας και του βιβλίου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για εποικοδομητικές συζητήσεις που συμβάλλουν στην απελευθέρωση του ανθρώπου από την ρουτίνα και την σκληρή πραγματικότητα.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Γερακίτικο Γλέντι στην Αδελαΐδα


του Θανάση Σταματόπουλου

            Σε αυτήν την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει η χώρα μας, οι Γερακίτες της Αδελαΐδας με την βοήθεια του Πανλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας, δείχνουν πατριωτική αγάπη ,όπως πάντα, και ενδιαφέρον για τα αδέλφια τους και το χωριό τους. Είναι πολύ συγκινητική η προσπάθεια τους για την στήριξη της βιβλιοθήκης. Θα διοργανωθεί μεγάλη πολιτιστική και λαϊκή βραδιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανλακωνικού  Συλλόγου, όπου τα κέρδη θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό στην Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει ομιλίες για την ιστορία του χωριού από τα αρχαία χρόνια (κ. Μαυραειδής Παν/της) καθώς και για τη σημασία της βιβλιοθήκης στην κοινωνία (κα Μελισσινάκη Χρυσούλα). 

         Όπως και στο παρελθόν, πάμπολλες φορές, έτσι και τώρα οι μετανάστες μας, τα αδέλφια μας τα ξενιτεμένα, δεν ξεχνούν το Γεράκι μας και το ενισχύουν όποτε μπορούν. Χωρίς αυτούς το Γεράκι δεν θα είχε την σημερινή του «μορφή». Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Τσεμπελής Παν/της, απέστειλε επιστολή στις 03/02/2014 στην οποία αναφέρει αναλυτικά  το που θα διατεθούν τα χρήματα.
Η βραδιά, πέρα από τις ομιλίες, θα περιλαμβάνει πλούσια φαγητά, αρνιά και χοιρινά στη σούβλα, διάφορα εδέσματα καθώς και αφράτες μελωμένες δίπλες. Όλα αυτά θα συντροφευθούν από μουσική του Τρίο Ζορμπά.
            Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι οι: κ. Βλάχος Χρήστος, κα Μαλαβάζου Σουσάνα, κ. Μαλαβάζος Ευαγγ, κ. Μανούσος Ιωάν, κα Λάμπρου Άννα, κα Ζούνη Άννα  καθώς και πολλοί άλλοι πατριώτες. Άνθρωποι για τους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

            Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό γλέντι μέχρι το πρωί…

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Scripta manent/ Γράφει η Αργυρούλα Μουρτζίκου

Οι γερακίτες μπορούν να γίνουν πλουσιότεροι!!
Κατά παράδοση, το χωριό μας, όντας στους πρόποδες του Πάρνωνα, αντιμετώπιζε δριμείς χειμώνες με δυνατούς αέρηδες. Οι κάτοικοι με σκοπό να ζεσταθούν κατέφευγαν κυρίως στη χρήση των καυσόξυλων, πηγή ενέργειας που εντάσσεται στη κατηγορία της βιομάζας και θεωρείται ανανεώσιμη, εφόσον δύναται να αναπληρωθεί την επόμενη κιόλας χρονιά. Αργότερα, ο περισσότερος πληθυσμός του Γερακίου στράφηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, είτε με τη σόμπα πετρελαίου είτε μεταγενέστερα με τα καλοριφέρ. Ο τρόπος αυτός είναι και ο πλέον δαπανηρός, μολύνοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.
Προσφάτως, στον λακωνικό κάμπο και κατ’επέκταση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού μας, έκαναν την εμφάνιση τους τα φωτοβολταϊκά.


 
Ο ήλιος είναι η πηγή ενέργειας που εκμεταλλεύονται και, για σκεφτείτε το, είναι άφθονη, ανανεώσιμη και ανέξοδη! Σπαταλείται καθημερινά, ενώ θα μπορούσε να ζεσταίνει τα γερακίτικα σπίτια και ίσως μελλοντικά να γεμίζει και τις τσέπες των συγχωριανών μας.


Η μόδα των φωτοβολ-ταϊκών φαίνεται να εγκαθι-δρύεται χάρη στην εκ του μηδενός παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ηλεκ-τρικής ενέργειας. Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπουν ένα 5-19% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά, και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν χαμηλότερη απόδοση είναι όμως φθηνότερα. Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών, του διαθέσιμου χώρου ή ακόμα και της οικονομικής ευχέρειας του χρήστη.
Η έξαρση της χρήσης των φωτοβολταϊκών είναι κατά κόρον φαινόμενο των χωραφιών, ενώ δειλά δειλά φαίνεται να κάνει την εμφάνιση της και στα σπίτια.

Ειδικά αυτή την εποχή που πολλοί ασχολούνται με την ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, η ύπαρξη μιας κεραμοσκεπής θεωρείται ιδανική για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και δεν αργεί η ημέρα όπου η ενσωμάτωση τους στις κεραμοσκεπές των σπιτιών θα είναι συνήθης εικόνα και στο δικό μας χωριό. Με άλλα λόγια, ο καθένας μας θα μπορεί να επιλέγει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων στη δική του στέγη.


Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Ανεξάρτητα από το δίκτυο της ΔΕΗ ή σε συνεργασία μ’ αυτό. Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί λοιπόν ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου, ακόμα και απομονωμένου, όπως είναι ορισμένες κατοικίες βοσκών. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας. Εναλλακτικά, ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ, το λεγόμενο διασυνδεδεμένο σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, καταναλώνει κανείς ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν επαρκεί, π.χ. όταν έχει συννεφιά ή κατά την διάρκεια της νύχτας και δίνει ενέργεια στο δίκτυο όταν η παραγωγή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του, π.χ. τις ηλιόλουστες ημέρες ή όταν λείπει κανείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εφεδρείας (δηλαδή ως συστήματα αδιάλειπτης παροχής – UPS). Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα είναι μεν διασυνδεδεμένο με τη ΔΕΗ, αλλά διαθέτει και μπαταρίες (συν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά) για να αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και για όσο διαρκεί αυτή. Το τελευταίο αποτελεί συχνό φαινόμενο στην επαρχία, και είναι μια επιλογή που θα «λύσει» πραγματικά τα χέρια των κατοίκων του Γερακίου.
Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό ισχύος 1 κιλοβάτ (kW) παράγει κατά μέσο όρο 1.200 - 1.500 κιλοβατώρες το χρόνο (ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής) και αποτρέπει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την έκλυση 1.450 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους! Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται:
- μηδενική ρύπανση και αθόρυβη λειτουργία
- αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
- απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
- δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες και  ελάχιστη συντήρηση
Εν κατακλείδι, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν τη λύση του μέλλοντος! Ιδιαίτερα στο Γεράκι, η ιδιοκατανάλωση θα βοηθήσει στην αποδέσμευση από το δίκτυο της ΔΕΗ και ο καλός καιρός, σύμμαχος του χωριού μας τρεις στις τέσσερις ημέρες του έτους, θα αυξήσει τα οικονομικά οφέλη όλων και εν συνεχεία την ευημερία του τόπου μας!
 
Αργυρούλα Μουρτζίκου,
                                                                                                                                     Φυσικός