Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

“Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσας “ Νοέλ Μπάξερ



Γράφει η Μάγδα Δάνα,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας

Η λέσχη ανάγνωσης Λογοτεχνίας συνεχίζοντας τις αναγνώσεις της έφτασε στο 12ο βιβλίο με τίτλο ¨Ακολουθώντας τη γραμμή της Θάλασσας ¨ της Νοέλ Μπάξερ. Τα μέλη της Λέσχης συναντήθηκαν για να συζητήσουν για το βιβλίο στις 26 Φεβρουαρίου στο σπίτι του μέλους Κωνσταντίνας Λυσσάρη, την οποία ευχαριστούμε από καρδιάς για την ζεστή φιλοξενία της.


Η συνάντηση με τη συγγραφέα πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου στο χώρο της Βιβλιοθήκης Γερακίου, όπου μαζί με την κα Νοέλ Μπάξερ είχαμε την ευκαιρία να είναι και πάλι μαζί μας η κα Ελένη Τσαμαδού. Η παρουσίαση του βιβλίου και η συζήτηση με τις συγγραφείς ήταν εξαιρετική και η κα Μπάξερ μαγνήτισε το κοινό με την ευγένεια, απλότητα και τις γνώσεις της για την ιστορία της Ελλάδος.
Το περιεχόμενο του βιβλίου της πραγματεύεται τις ζωές, τις ανησυχίες, τα όνειρα τριών γυναικών που βρίσκονται σε διαφορετική ηλικιακή περίοδο, καθώς και των ανθρώπων που τις περιβάλλουν. Περιγράφει την διαφορετική οπτική γωνία που βλέπει την ζωή η γυναίκα όταν βρίσκεται στην ακμή της νεότητάς της (πρωταγωνίστρια Βενετία ), στην ώριμη ηλικία των σαράντα (μητέρα Ρέα) και λίγο πριν την δύση (γιαγιά Βενέτα) .
Η ιστορία ξεκινά από την Κεφαλονιά και ξετυλίγει τη ζωή της γιαγιάς απογόνου ενός Βενετού Πειρατή ο οποίος της έχει αφήσει παρακαταθήκη τα κομμάτια ενός μισοτελειωμένου χάρτη με τα μέρη που αυτός επισκέφθηκε και την ρήση: ¨Στα δύσκολα ακολουθούμε τη γραμμή της Θάλασσας¨. Στη συνέχεια βλέπουμε τη Μητέρα Ρέα βυθισμένη στη ρουτίνα της καθημερινότητας να βρίσκεται σε μια αλλοτριωμένη σχέση με το σύζυγό της και να ζει τη ψευδαίσθηση μιας επιφανειακής ευτυχίας. Τέλος η μικρή Βενετία που έχει ως ίνδαλμά της τον Ερρίκο Σλήμαν και την σχέση του με την σύζυγο του Σοφία Εγκαστρωμένου. Η Βενετία πνεύμα ανήσυχο, θέλει να γίνει αρχαιολόγος, ψάχνει για την αληθινή αγάπη ¨Η Αγάπη δεν είναι να είσαι από πάνω αλλά από κάτω. Τότε αγαπάς¨. Επιθυμεί να βρει την δική της Ιθάκη και αποφασίζει να ακολουθήσει την πορεία του Σλήμαν στην Πελοπόννησο για να βρει το λόγο ύπαρξής της παίρνοντας μαζί της το χάρτη του πειρατή προπάππου της και το ημερολόγιο του Σλήμαν. ¨Στα μεγάλα βάσανα, από τα μικρά πιάνεται ο άνθρωπος ¨ ξεκινά την αναζήτηση με τον εαυτό της. Πηγαίνει Κόρινθο -Μυκήνες - Ναύπλιο - Σπάρτη - Μυστρά - Μάνη - Καλαμάτα – Πύλο, στη διάρκεια του ταξιδιού αποκτά εμπειρίες και βιώματα, βλέπει τα μέρη που πέρασε το πρότυπό της και μέσα από αυτήν τη διαδικασία γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό της και τα θέλω της. Όταν επιστρέφει στην Κεφαλονιά θα κλείσει το κύκλο της και θα ακολουθήσει το όνειρό της .


Ένα βιβλίο που αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη, με πολλές ιστορικές αναφορές, ευαίσθητο, αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις στιγμές και τα συναισθήματα των ηρώων του. Υπογραμμίζει πως ¨ο άνθρωπος χωρίς έναν προορισμό είναι χαμένος ¨, αλλά και την αξία να κυνηγάμε τα όνειρά μας .



1 σχόλιο:

  1. Η ΝΟΕΛ είναι φοβερή συγγραφέας. Συγχαρητήρια για το έργο σας που καλείτε αξιόλους συγγραφείς. Το αξίζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή