Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Η ανάγνωση της ''Χαρούλας στους εφτά ουρανούς'' και η συνάντηση με την Ελένη Σαραντίτη


Γράφει η Αγγελική Σπυριδούλια - Μουρτζίκου,
                                                                                          Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας

Η  λέσχη ανάγνωσης  λογοτεχνίας  συνεχίζοντας  την ανάγνωση βιβλίων, έφτασε αισίως στο  ένατο βιβλίο, ''Η Χαρούλα στους εφτά  ουρανούς'', της συγγραφέως  Ελένης Σαραντίτη.

Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία, γεμάτη  παιδικές μνήμες από την Λακωνική γη. Ένας ύμνος στην πανίδα και την χλωρίδα της Λακωνικής γης και όχι μόνο. Μια ιστορία γεμάτη όμορφες  εικόνες και μυρωδιές  από φυτά, λουλούδια και ξεραμένο χόρτο. Εικόνες  από  άγρια και  ήμερα  ζώα και πουλιά του τόπου μας. Η συγγραφέας κάνει αναφορά σε πολλά όμορφα μέρη της Λακωνίας, όπως την Μονεμβασιά , τα Χρύσαφα  αλλά και στο δικό μας Γεράκι.
Ο καπετάν Γιάννης ο Νεαπολίτης και ο Ανάργυρος ο Α΄μηχανικός  Θεσσαλονικιός, συναντιόνται  για πρώτη φορά στο στρατό. Από  κει ξεκινά μια δυνατή  φιλία. Χρόνια μετά  ξανασυναντιόνται  εργαζόμενοι ταξιδεύοντας με το ίδιο καράβι. Δίνουν  όρκους να προστατεύσουν  ο ένας  την οικογένεια του  άλλου, σε περίπτωση κινδύνου. Κάποια χρόνια μετά σε κάποιο ταξίδι του ο Ανάργυρος έχει πάρει μαζί του την γυναίκα και τον γιό του. Ταξιδεύοντας  στον Ινδικό  ωκεανό  αιχμαλωτίζεται  το καράβι του από Σομαλούς πειρατές. Η κόρη του, η δεκαεπτάχρονη Χαρούλα ζει στην Θεσσαλονίκη. Ο καπετάν Γιάννης με την οικογένειά του, καλοδέχονται την νεαρή Χαρούλα στο σπίτι τους στην Νεάπολη  Λακωνίας.  Την έχουν όλοι σαν μέλος της οικογένειάς τους ,αλλά και η Χαρούλα αισθάνεται το ίδιο.
Η Χαρούλα είναι ένα κορίτσι χαρούμενο, γελαστό  κι ευγενικό, γεμάτο καλοσύνη. Μαζί με την συνομήλικη κόρη της οικογένειας, την  Ειρήνη, πηγαίνουν στο σχολείο και ζουν όλοι μαζί  μια αρμονική ζωή. Η Χαρούλα, η χαρά της ζωής όπως λέει και  τ’ όνομά της, είναι  ευγενική, πρόσχαρη, νοικοκυρά, πρόθυμη, γεμάτη καλοσύνη, όχι μόνο με την οικογένεια, αλλά και με το χωριό ολόκληρο. Συμμετέχει στις χαρές και στις λύπες του χωριού, στις εκδηλώσεις , πρόθυμη να βοηθήσει, να παρηγορήσει, να προσφέρει. Παρόλο που πονάει και αγωνιά  για τους δικούς της ανθρώπους, κάνει υπομονή, προσεύχεται και ελπίζει. Μέχρι τη στιγμή που επιτέλους ελευθερώνονται οι δικοί της, επιστρέφουν κοντά της στην Νεάπολη και η Χαρούλα βρίσκεται στους εφτά ουρανούς.

 Την  Κυριακή, 23 Νοεμβρίου ,τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης  συναντήθηκαν στην Σπάρτη στο σπίτι της Κυριακής Μπαρδούνια, μέλους της λέσχης. Σ’ ένα ζεστό χώρο, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, με καφεδάκι  και καρυδόπιτα, τα μέλη της λέσχης  συζήτησαν για το βιβλίο ανταλλάσοντας απόψεις  και εντυπώσεις.

Στον όμορφο, φιλόξενο και  ζεστό χώρο της βιβλιοθήκης  μας  τα μέλη και φίλοι της λέσχης υποδέχτηκαν  την συγγραφέα του βιβλίου κ. Ελένη Σαραντίτη  το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου. Αφού την προλόγισε  καλωσορίζοντάς την η  συντονίστρια  κ. Μαίρη Αποστολοπούλου, η κ. Σαραντίτη  μας μίλησε για το βιβλίο της, γιατί το έγραψε, για την Χαρούλα, αλλά και  για την αγαπημένη της Λακωνική πατρώα γη την οποίαν λατρεύει. Με την γλυκιά, σιγανή  φωνή της η συγγραφέας όπως εκείνη ξέρει να γράφει και να διαβάζει παραμύθια, μας ταξίδεψε στην παιδική μας ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου