Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο,τι αγαπώ είναι δικό σου'' του Γιάννη Καλπούζου




Γράφει η Μαργαρίτα Βαρελλά, 
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας

Η Λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας, συνεχίζοντας αποφασιστικά, υποδέχθηκε το φθινόπωρο με το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου". Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στην βιβλιοθήκη, τα μέλη της Λέσχης συναντήθηκαν για να συζητήσουν το βιβλίο και να εκφράσουν τις εντυπώσεις και τις σκέψεις τους, σε μια συνάντηση που διήρκησε, περίπου, δύο ώρες.
"Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" είπε ο Άνδης στη Θάλεια, στον παιδικό του έρωτα. Με φόντο την Ελλάδα της δεκαετίας του 70' ξετυλίγεται μια αισθηματική ιστορία μεταξύ δυο νέων, μεγαλωμένων με διαφορετικές αξίες και σε διαφορετικούς κόσμους. Στον Άνδη, τον μοναχογιό μιας πολυμελούς οικογένειας, ο πατέρας του, του συγχωρούσε τα πάντα. Όντας ζωηρό παιδί οι αταξίες και τα πειράγματα σε βάρος των συγχωριανών του αποτελούσαν καθημερινή συνήθεια. Η Θάλεια, μεγαλωμένη στην Άρτα, κόρη ενός αυστηρού κλητήρα δεν απολάμβανε τις ίδιες ελευθερίες. Μέχρι την ενηλικίωσή της οι έξοδοι και οι κοινωνικές συναναστροφές ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Ωστόσο, παρά τον ασφυκτικό κλοιό που είχε δημιουργήσει γύρω της η οικογένειά της, και ιδίως ο πατέρας της, η σχέση της με τον Άνδη παρέμεινε δυνατή, ξεκινώντας ως ένα παιδικό αίσθημα και καταλήγοντας σε αληθινή αγάπη. Ο Άνδης, τυχοδιώκτης, ζει για κάποιο διάστημα στην Άρτα, σε οικοτροφείο και στην συνέχεια καταφεύγει στην Αθήνα, ενώ η Θάλεια σπουδάζει, την ίδια περίοδο, στην Νομική σχολή. Ο έρωτάς τους είναι τόσο δυνατός που αποφασίζουν να ανακοινώσουν την σχέση τους στην οικογένεια της Θάλειας. Ωστόσο, την στιγμή που η ίδια το πράττει αυτό, ένα μυστικό έρχεται να επισκιάσει την αγάπη της για τον Άνδη, καλούμενη να επιλέξει μεταξύ του ίδιου και της οικογένειάς της . Παρόλα αυτά, ο έρωτας της δεν ξεθωριάζει και αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από αυτό το μυστήριο, φέρνοντας στο φως μια φοβερή πραγματικότητα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Καλπούζος επισκέφτηκε το Γεράκι με σκοπό να παρουσιάσει το βιβλίο του, στον δημοτικό ξενώνα, σε μια συνάντηση που παρακολούθησαν τα μέλη της Λέσχης και όχι μόνο. Μετά την προλόγησή του από την συντονίστρια, Μαίρη Αποστολοπούλου, ο συγγραφέας ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τους ήρωες του βιβλίου, εγείροντας, έτσι, την περιέργεια του κοινού σχετικά με τα μυστικά που κρύβουν. Ο συγγραφέας, ο οποίος, φάνηκε να ταυτίζεται με τον Άνδη σε πολλά σημεία, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις που να αφορούν την πλοκή του βιβλίου, διατήρησε ζωντανό το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε ώστε τα τραγούδια του να αναγνωριστούν- συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες στους οποίους έχει παραχωρήσει πάνω από 70 τίτλους του- καθώς και στις ποιητικές του συλλογές, την μεγάλη του αγάπη, για την έκδοση των οποίων απαιτούνταν προσωπικά έξοδα. Τέλος, έκανε λόγο για την έρευνα που πραγματοποιεί, αφού κάθε βιβλίο του περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα, τα οποία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο στο οποίο κυριαρχεί το συναίσθημα με μικρές δόσεις μυστηρίου. Ένας πάρα πολύ ενδιαφέρων συγγραφέας και άνθρωπος που γοήτευσε με την ομιλία του, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παρακολούθησαν την παρουσίαση.

" Ότι αγαπώ είναι δικό σου και το έχεις πάρει μακριά…
Φόρεσες τον ήλιο στο λαιμό σου και 'δω δεν ξημερώνει πια… "










  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου