Γράφει η Μαγδαληνή Δάνα,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας
Με καλοκαιρινή διάθεση την Δεύτερα 16 Ιουνίου συναντήθηκαν τα μέλη της Λέσχης στον Εξώστη του εστιατορίου ¨Τ’ αγνάντι ¨ στο Γεράκι, για συζητήσουν το βιβλίο της Ελένης Τσαμαδού ¨Υστερόγραφο Ζωής ¨.
Το Βιβλίο περιγράφει δύο παράλληλες ιστορίες αρμονικά συνυφασμένες, της Εβραίας μητέρας Ραχήλ στην προπολεμική και μεταπολεμική Θεσσαλονίκη και του υιού της Γιοχανάν ή Γιάννη στην Αμερική την εποχή των ¨Παιδιών των Λουλουδιών¨, στο Μοναχό του Μαύρου Σεπτέμβρη και τα χρόνια του Πολυτεχνείου .
Το βιβλίο σε γενικές γραμμές άρεσε και σε πολλά σημεία συγκίνησε τα μελή της Λέσχης που το βρήκαν ενδιαφέρον .
Η συνάντηση διήρκησε περίπου τρεις (3) ώρες.
Το Σάββατο 21 Ιουνίου και ώρα 20:00. η Λέσχη Ανάγνωσης υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τη συγγραφέα του βιβλίου «Υστερόγραφο Ζώης» την κ. Ελένη Τσαμαδού στον Δημοτικό Ξενώνα Γερακίου.
Η παρουσία της ήταν ιδιαίτερα τιμητική για τον τόπο μας . Μετά τον πρόλογο της συζήτησης από την συντονίστρια της Λέσχης κ. Μαίρη Αποστολοπούλου, η συγγραφέας πήρε το λόγο και μας μίλησε για τους δεσμούς της με τη Λακωνία και ιδιαίτερα με την Σπάρτη καθώς πέρασε μερικά από τα παιδικά της χρόνια λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της. Στην συνέχεια μας μίλησε για το βιβλίο της «Υστερόγραφο Ζώης» το οποίο ετοίμαζε περίπου τέσσερα (4) χρόνια και βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
Το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται σε δύο παράλληλες ιστορίες αρμονικά συνυφασμένες μεταξύ τους .Στην πρώτη ιστορία συναντάμε την Εβραία μητέρα Ραχήλ όπου περιγράφεται εκτενώς η καθημερινή ζωή των Εβραίων ,ο ρόλος της πίστης και της παράδοσης στη ζωή τους, τα δύσκολα χρόνια του Β παγκοσμίου πολέμου ,τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Άουσβιτς και τις κακουχίες όπου με διακριτικό άγγιγμα και σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα περιγράφεται εκείνη η περίοδος χωρίς να γίνεται μια καταθλιπτική ιστορία για τον αναγνώστη .Το «Υστερόγραφο Ζώης» το κληροδοτεί στον υιό της Γιοχανάν –Γιάννη προκειμένου να του εξηγήσει την συμπεριφορά της, να διδάξει με τα λάθη της για να μην τα επαναλάβει ο ίδιος και τέλος να ζητήσει συγχώρεση .Οι έννοιες αγάπη , συγγνώμη , εγωισμός , πίστη, συγχώρεση είναι έννοιες που συναντάς σε όλο το εύρος του βιβλίου .
Η δεύτερη ιστορία αφορά το υιό της Γιοχανάν –Γιάννη που μεγαλώνει νιώθοντας την απόρριψη, την έλλειψη αγάπης, στην χώρα της Αμερικής την εποχή των «Παιδιών των Λουλουδιών» χωρίς να έχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς μπερδεύεται . Το «Υστερόγραφο Ζώης» έρχεται να λυτρώσει και τους δύο .
Πρόκειται για ένα συγκινητικό βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και σέβεται τον αναγνώστη. Τέλος βοήθα να γίνουν καλύτερες οι ανθρώπινες σχέσεις .
Στη συνέχεια η συγγραφέας δέχτηκε ερωτήσεις και απορίες των μελών και του κοινού ενώ μας προϊδέασε για το νέο βιβλίο που ετοιμάζει και θα έχει σχέση με το Μύστρα Λακωνίας .
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και περάσαμε ευχάριστα.
Καλό καλοκαίρι .