Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Το βιβλίο "Οι πιο δυνατές'' της Άννας Ανδριανού

Γράφει η Πόπη Σταθάκη,
Μέλος της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας

Σε χαλαρό και χαρούμενο κλίμα την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, τα περισσότερα μέλη της Λέσχης ανάγνωσης λογοτεχνίας συναντηθήκαμε στο σπίτι του μέλους Ευαγγελίας Κοντογεώργου για να συζητήσουμε το βιβλίο «Οι πιο δυνατές» που έγραψε η ηθοποιός και σεναριογράφος Άννα Αδριανού και είναι βασισμένο σε κείμενο από το μονόπρακτο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή» . Ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντησή μας και φάνηκε ότι, καθώς περνάει ο καιρός και τα βιβλία, η ομάδα της λέσχης δένεται όλο και περισσότερο και η διάθεση για συζήτηση αυξάνεται συνεχώς.
Ένα μικρό αλλά τόσο δυνατό βιβλίο. Ένα βιβλίο πολύ κοντά στην πραγματικότητα με θέμα κοινό στην καθημερινή ζωή, τον έρωτα και την απιστία. Δυο γυναίκες, σύζυγος και ερωμένη του ίδιου άντρα, συναντιούνται μια παραμονή Χριστουγέννων σε ένα καφέ-μπαρ και, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις, εκθέτουν την ζωή και τους ρόλους τους ώστε να αναμετρηθούν μέχρις εσχάτων. Δυο ερωτικοί θηλυκοί ρόλοι, δυο διαφορετικές απόψεις ζωής, δυο τρόποι να αγαπάς, να μισείς, να είσαι γυναίκα. Αντικείμενο: ο εραστής και σύζυγος, που, αν και απών, κυριαρχεί στη σκέψη και την καρδιά τους. Ένας άντρας που τις θέλει και τις δυο, μια και δεν τις θεωρεί επιβάτιδες της ίδιας θέσης στο τρένο της ζωής του.
Η Λέσχη από την αρχή κιόλας της συζήτησης μοιράστηκε στα δύο όταν ακούστηκε η ερώτηση «Ποια ήταν τελικά η πιο δυνατή;». Όλα τα μέλη, καθώς η λέσχη μας αποτελείται μόνο από γυναίκες, τοποθετήθηκαν πάνω στους δύο ρόλους αλλά έγινε και μεγάλη προσπάθεια να ερμηνευτεί ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του συζύγου που απιστεί. Φυσικά σε αυτό το σημείο θα μας ενδιέφερε πολύ και η άποψη ενός άντρα. Με αφορμή αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, ακολούθησε μια βαθιά ανάλυση για τις ανθρώπινες σχέσεις και την τροπή που μπορεί να πάρουν, αλλά και τους λόγους για τους οποίους μία γυναίκα επιλέγει ρόλο και τρόπο ζωής σε σχέση με έναν άντρα. Όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας “… Άλλωστε ερωμένη και σύζυγος είναι δυο πλευρές της γυναικείας ερωτικής ζωής … Οι δύο όψεις του θηλυκού προσώπου που ψάχνει μέσα από διαφορετικούς δρόμους το ίδιο πράγμα: Την αγάπη του άντρα καθώς και οι δυο θέλουν να επηρεάσουν την ζωή του… και να γίνουν γι’ αυτόν, «η μία και μοναδική»…
Περιμένουμε με ανυπομονησία την συνάντηση με την κα Αδριανού, καθώς είναι βέβαιο ότι το βιβλίο της αγγίζει κάθε γυναίκα, την προβληματίζει, την θυμώνει αλλά της δίνει και τροφή για σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου