Αναγνωστήριο Βιβλιοθήκης, Γιορτή Μετανάστη 2017 |
Στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών (πρώην Ρέλλειο Παρθεναγωγείο) φιλοξενήθηκε ένα μέρος από τις εφετινές Γιορτές Μετανάστη. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Ιουλίου από τις 8.30 το βράδυ, ακριβώς μετά τον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Κάστρο, δόθηκε η ευκαιρία στους Φιλίστορες του Γερακίου, αρχικά, να δουν και να ακούσουν τον σχολιασμό για αρχαιολογικά τεκμήρια του Μεσαιωνικού Κάστρου του Γερακίου την εποχή των Σταυροφόρων, όπως και να δουν και να ακούσουν πληροφορίες για αδημοσίευτα χειρόγραφα και φωτογραφίες που αφορούν σε μεταναστεύσεις και μετοικεσίες Γερακιτών από την εποχή της Β΄ Τουρκοκρατίας έως τις αρχές του 20ού αιώνα (Ομιλητές: Παναγιώτης Χριστάκης, Μιχάλης Σόβολος). Στη συνέχεια, το κοινό άκουσε διά ζώσης τις προφορικές μαρτυρίες Γερακιτών που μετανάστευσαν (Ομιλητές: Σουσανιώ Μαρουδά – Μαλαβάζου, Γιώργος Μανώκας). Οι δύο τελευταίοι ομιλητές αποτέλεσαν, άλλωστε, και την απαρχή για τη συλλογή και καταγραφή προφορικών μαρτυριών σε ψηφιακά μέσα, δραστηριότητα που είναι από τους πρώτιστους στόχους της Βιβλιοθήκης για το επόμενο διάστημα, επειδή ακριβώς αποτελούν πηγές τεκμηρίωσης της πλούσιας τοπικής μας ιστορίας.
Η Βιβλιοθήκη οφείλει να ευχαριστήσει όλους όσοι παρακολούθησαν με υπομονή την Εκδήλωση και με την παρουσία τους τίμησαν και ενθάρρυναν για το έργο που επιτελεί, το οποίο στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Δήμαρχος Γερονθρών – Εκπαιδευτικός κ. Λάμπρος Βουρβουριώτης, ο τ. Δήμαρχος Γερονθρών – Οικονομολόγος κ. Φίλιππος Πήλιουρας, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ευρώτα, κα Νίκη Χρήστου Μιχαλούτσου, το μέλος του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας», κα Άννα Δούλφα – Λάμπρου και η Γενική Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, κα Γεωργία Κόντου.
Ιδιαίτερες Ευχαριστίες θα πρέπει να αποδοθούν στις κυρίες για την μετατροπή της αίθουσας αναγνωστηρίου σε αίθουσα εκδηλώσεων, Μάγδα Δάνα, Ιφιγένεια Κανέλλη και Νίκη Χρήστου - Μιχαλούτσου.
Ο φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Παναγιώτης Χριστάκης, παρουσιάζει στο κοινό πρωτότυπα στοιχεία για την ιστορία της τέχνης στο Κάστρο του Γερακίου |